Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Je wordt dan ineens overspoeld door het gevoel lijkt het.
Je kan dit gevoel hebben als je thuis alleen op de bank zit maar ook als je samen met iemand bent en zelfs als je bijvoorbeeld op een feestje of een verjaardag bent.

Waar komt dat gevoel vandaan?
Je hebt een idee in je je hoofd van hoe het zou moeten zijn. Je bent single en je zou een relatie willen hebben, je krijgt niet de liefde en aandacht uit je huidige relatie, je kan niet op het niveau wat jij graag zou willen een gesprek voeren op dat feestje. Kortom je hebt allemaal verwachtingen die niet uitkomen en dan komt er een negatief gevoel op. Een gevoel van eenzaamheid en niet verbonden zijn.

Dit gevoel willen we koste wat kost voorkomen.
Sommige mensen verdoven dit gevoel met overmatig eten, roken, andere verslavingen of bijvoorbeeld overmatig sporten.

Hoe kan je omgaan met dit gevoel?
Als eerste mag je erkennen dat je dit gevoel hebt en er aandacht aan geven. Als je het weg drukt zal het zich alleen maar harder aandienen en overvalt je dan op een onverwacht moment. En dat gebeurt dan ook nog vaak om een moment dat je er echt niet op zit te wachten. Het kan ook zijn dat het gevoel zich ergens opslaat in je lichaam. Dit kost energie en doe je dit vaak me negatieve gevoelens dan kan je er zelfs lichamelijke klachten van krijgen. Onderzoek eens bij jezelf wat je verwachtingen zijn van de situatie waar je in zit. En kijk eens welke gedachten je hebt. Als je dit helder hebt kan je gaan checken of het echt waar is wat je denkt en of de verwachtingen die je hebt wel echt haalbaar en realistisch zijn.

Ombuigen. 
Als je je eenmaal bewust bent van je verwachtingen en je gedachten die je erbij hebt, kun je nieuwe verwachtingen en gedachtes creëren die beter passen in je situatie en die gedachtes gaan je dan ook helpen. Het zit namelijk zo. Je brein is net een google machine en gaat op zoek naar de vragen die je er invoert. En als je invoert waarom ben ik zo alleen, dan zal je allerlei antwoorden krijgen die jou gaan bevestigen waarom je zo alleen bent. Maar als je nu de vraag stelt; Hoe kan ik meer verbinding krijgen met de mensen om me heen? Of hoe kan ik meer leuke contacten krijgen in mijn omgeving? Of hoe kan ik een leuke vriendschap of relatie aan gaan? Dan gaat je brein op zoek naar antwoorden die je daarbij helpen. Snap je het verschil?

Als je hiermee aan de slag gaat zal dit gaan met vallen en opstaan zoals het met veel dingen gaat die je nieuw aan het leren bent. Maar het uiteindelijke resultaat is meer verbinding met jezelf en meer verbinding met de ander.

En het aller belangrijkste van alles is:
Je bent niet alleen! Echt niet! Iedereen in een relatie of single voelt zich wel eens eenzaam het naakt niet uit in welke situatie je zit. Veel mensen durven dit niet toe te geven, omdat ze bang zijn voor een oordeel van de ander.
Maar als jij nu eens als eerste uitreikt naar een ander en je echt kwetsbaar durft op te stellen zul je zien dat er verbinding ontstaat en dan ontstaat er allen-een en een-samenheid ipv van eenzaamheid en alleen.