Misschien denk je bij het lezen van de titel; hart-brein?? Wat is dat? Ons hart heeft toch geen eigen brein? En ik kan je vertellen dat heeft het wel degelijk. Ons hart heeft zo’n 40.000 hersencellen die een eigen brein vormen. Dat noemen we ons hart-brein.
Dit brein leert, denkt en herinnert dingen onafhankelijk van de hersenen.
Én je hart-brein communiceert onafhankelijk met je, los van je hersenen.

Hoe werkt dit nu precies?
Je hart heeft een bepaald hartritme patroon. Emoties worden weerspiegeld in dat patroon. Storende emoties zoals irritatie, frustratie en woede leiden tot een verstoord en onsamenhangend hartritmepatroon, dat noemen we incoherentie. Aan de andere kant leiden positieve emoties zoals waardering, zorg, compassie, dankbaarheid en liefde tot meer geordende en coherente hartritmepatronen. Dat noemen we coherentie.

Wat doen je hersenen?
Je hersenen werken als een complex patroon vergelijkingssysteem. Ze zijn contant je hartritmepatronen aan het monitoren en interpreteren.
Ze vergelijken een inkomend patroon van het hart met patronen die ze al hebben opgeslagen en zo herkennen ze een bepaalde emotie.
Bijvoorbeeld, als je vaak boos bent, zal dat onsamenhangende hartritmepatroon de emotie woede activeren als een bekende reactie op deze incoherentie.

Je hartritmepatroon veranderen.
Ik werk met technieken waarmee je je hartritme in een meer samenhangend patroon kunt veranderen. Dus die boosheid waar ik het net over had kun je transformeren naar bijvoorbeeld dankbaarheid of compassie.

Dit kun je doen met de volgende oefening:
Adem 5 tellen langzaam en wat dieper in en 5 tellen langzaam uit, daarna breng je je aandacht van je hoofd naar je hart. Dit kun je doen door je hand op je hart te leggen. Als je dit doet geef je je lichaam het teken dat het kan ontspannen. Als je een aantal keer ingeademd en uitgeademd hebt, roep je een gevoel van dankbaarheid op of denk je aan iemand die je lief hebt.

Je brein ziet nu een harmonieus hartritme en hiermee krijgt het brein het signaal voor een positiever gevoel.

Wat doet dit met je lichaam?
Je stelt je lichaam tijdens deze oefening is staat om opgeslagen stress los te laten. Je bloeddruk daalt, je spijsvertering optimaliseert en de enzymen in je speeksel die de eerste barrière zijn tegen ziekteverwekkers gaat in overdrive. Kortom je immuunsysteem versterkt. Daarnaast wordt onder andere ook het verjongingshormoon DHEA geproduceerd. Leuke bijkomstigheid tegen de rimpel 😉 In totaal vinden er 1300 reacties in je lichaam plaats en wordt het zelfherstellend vermogen geactiveerd.

Het elektromagnetisch veld.
Naast al die geweldige lichamelijke reacties gebeurd er ook wat in het energieveld om je lichaam heen. Ik zal even uitleggen hoe dat werkt.
Hart zo krachtig dat het een elektromagnetisch veld om jouw lichaam heen creëert. Dit is onderzocht en gemeten. Het veld is 3 tot 4 meter buiten je lichaam meetbaar. De emoties die je ervaart hebben ook allemaal hun eigen patroon in dit veld.
Dit is ook een van de redenen waarom we elkaar emotioneel kunnen beïnvloeden zonder maar een woord te zeggen.

Samen een mooiere wereld creëeren.
En met deze kennis is het dan geen noodzaak dat we leren onze eigen emoties reguleren? Zodat we niet alleen onszelf, maar ook onze dierbare, kennissen en collega’s met fijne emoties kunnen beïnvloeden? Zodat we samen een mooiere wereld creëren?
Als je leert om je eigen hartritmes te beheersen, leer je ook je emotie te reguleren. Het is zelfverantwoordelijk en zelf transformerend. Het geeft je toegang tot een interne bron van kracht en intelligentie die je waarschijnlijk alleen onbewust of met tussenpozen hebt aangeboord.
Het hart is zo krachtig dat als je regelmatig hartcoherentie oefent en toepast, je basiscoherentie niveau stijgt en je steeds meer van je eigen aangeboren wijsheid kan ontsluiten.

Benieuwd wat hartcoherentie oefeningen voor jou kunnen betekenen?
Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig en wil je zelf wel eens ervaren wat hartcoherentie oefeningen voor jou kunnen betekenen. Kom dat een keertje langs bij de workshop: Ontdek de kracht van je Hart of download het gratis e-book op de homegage.