Emoties spelen een belangrijke rol in ons leven. Ze hebben invloed op hoe we ons voelen, ons lichaam, onze gedachten en op ons gedrag. Emoties hebben een sterkere invloed op onze gedachten als andersom. Dit heeft te maken met je hartritmepatroon.
(Zie ook het vorige artikel  ‘Waarom je hart-brein veel krachtiger is dan je hoofd-brein’).

Emoties als achtergrondmuziek.
Emoties hebben invloed op onze ervaringen. Ze kleuren als het ware de ervaring in en hebben invloed op de manier waarop je de ervaring waarneemt. Het werkt net zoals in een film. De achtergrond muziek maakt een film spannend, grappig of juist verdrietig. En zo beïnvloeden onze emoties ook onze ervaringen.

Emotionele ervaringen worden opgeslagen in ons geheugen.
Bij elke ervaring die we hebben scant ons brein of er iets vergelijkbaars is (wat meestal het geval is) en zo wordt de huidige ervaring automatisch ingekleurd. Bijvoorbeeld iemand die je doet denken aan een goede vriend, roept andere emoties op dan iemand die lijkt op die ene collega op je werk die je altijd dwars zit. Zo kunnen verschillende mensen in dezelfde situatie heel verschillende emoties ervaren. Het ‘plaatje’ is dan hetzelfde maar onze emotionele herinnering zet er als het ware een ander kader omheen. Of anders gezegd: Onze eerdere ervaringen en emoties bepalen door welke bril we een nieuwe ervaring bekijken.

Je bewust worden van je emoties.
Nu je weet dat emoties je ervaring inkleuren, kan je hier wat bewuster naar gaan kijken. Als je bijvoorbeeld een aanvaring hebt met je geliefde of met een vriend of vriendin, kan je bij jezelf te raden gaan of er eerdere ervaringen zijn die deze ervaring beïnvloeden en daardoor ook je gedrag in deze ervaring. Op het moment dat de emotie in alle hevigheid aanwezig is, is het lastig om hier naar te kijken. Je reflectief vermogen doet het eventjes niet. Dit kun je achteraf wel heel goed doen, door jezelf af te vragen wat het was waardoor jij zo geraakt werd. Je kan gaan oefenen in emoties waarnemen.

Emoties leren waarnemen.
Ik heb een paar oefeningen waarmee je kan leren om steeds beter waar te nemen welke emoties je hebt. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het zal gaan. Door bewust te zijn van je emoties en hier naar te kijken, kan je ze ook sneller transformeren naar de gewenste emotie die je op dat moment zou willen hebben.

Stap 1: inzicht verkrijgen
Houd een week lang elke dag bij hoe je je voelt. Doe dit niet 1 keer per dag, maar elk uur. Zet een ‘chime-app’ op je telefoon en elke keer als het belletje gaat schrijf je de emotie op die je voelt en wat je op dat moment aan het doen bent. Na de week heb je dan een mooi overzicht van je emoties en weet je wat je het meest ervaart. Je haalt als het ware je onbewuste naar het bewuste toe.

Stap 2: erkennen en emoties ruimte geven
Na de week van observeren van je emoties blijf je doorgaan met je emoties opmerken. Dit kan je nog steeds elk uur doen met de chime-app, of één keer in de 2 uur als je het lastig vindt om zonder alarm van de app waar te nemen.
Deze tweede stap gaat voornamelijk om de lastige emoties die je ervaart. Voel je je bijvoorbeeld geïrriteerd, merk dan op dat je die emotie hebt, erken dat deze er is en geef de emotie ruimte. Ruimte geef je door je aandacht rustig naar je hart te verplaatsen en wat langzamer en dieper in en uit te ademen. Je geeft hiermee het signaal aan je lichaam dat het zich kan ontspannen en brengt kalmte en rust aan in het stressvolle gevoel.
De emotie is als een golf die opkomt, zijn hoogtepunt bereikt en daarna weer afneemt. Als je dit doet zal je merken dat je zelf weer kalm wordt en anders reageert op de ander. Het betekent natuurlijk niet dat je je niet uit hoeft te spreken naar de ander of je grens niet hoeft aan te geven. Dit doe je als je zelf weer kalm bent. Het houdt de verbinding in stand en de kans op een constructief gesprek open.

Leef vanuit de kracht je hart
Dit was een klein stukje uit mijn training ‘leef vanuit de kracht van je hart’. Ik deel dit met liefde, omdat het mijn missie is dat iedereen vanuit verbinding met zijn hart mag leven en de kracht van zijn hart inzet om samen een mooiere wereld te maken.
Ik hoop dat je deze oefeningen en de oefening uit mijn vorige blog regelmatig toepast, zodat ook jij meer liefde de wereld in kan brengen.

Meer weten over hoe je je kunt verbinden met jouw hart?
Kom op donderdag naar de workshop: ‘Ontdek de kracht van je Hart’  of download het gratis e-book op de homepage leefvanuitjehart.nl.

Niets meer missen?
Blijf dan op de hoogte via onze Facebook pagina en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief.