Het is weer december een maand vol feesten, een maand van samen zijn en een maand om te reflecteren. Reflecteren over afgelopen jaar én om vooruit te kijken naar aankomend jaar.

  • Wat heb je allemaal meegemaakt?
  • Wat is er allemaal goed gegaan?
  • Wat is er minder goed gegaan?
  • Wat zou je volgend jaar anders willen?
  • Wat zijn je doelen en dromen voor volgend jaar?

Dit zijn leuke dingen om over na te denken en ik doe dit ieder jaar. Het helpt je om te groeien en ontwikkelen als mens en je leven vorm te geven op een manier die bij jou past en bijdraagt aan je geluk.

Elk jaar een jaarthema
Ook bedenk ik elk jaar een jaarthema, waar wil ik dat aankomend jaar over gaat? En ik kijk terug naar het jaarthema wat ik afgelopen jaar had en wat het me gebracht heeft. Afgelopen jaar was mijn jaarthema; Let the energy flow. Dit was een thema wat zowel voor mij persoonlijk als voor mijn bedrijf goed werkte. Het was een uitstekende leidraad om keuzes te maken in wat ik wel en wat ik niet deed. Het ging er namelijk om dat ik dingen deed waar ik energie van kreeg en wat ik leuk vond om zo meer flow in mijn leven te creëren. Door bij elke beslissing die ik maakte de vraag ‘geeft dit me energie of kost dit me energie’ te stellen werd het heel helder wat ik moest doen. En dat is precies de kern waar het leven over gaat.

Helder hebben wat je wilt
Het is naast een jaarthema ook heel belangrijk om helder te hebben wat je wilt bereiken en hoe je wilt leven. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker je keuzes kan maken om daar naar toe te werken. Ik zal een voorbeeld geven. Ik wilde graag weer fit en gezond worden. Ik wilde max 62 kg wegen, een basis conditie hebben waarbij ik een uur kan fietsen, een half uur kan hardlopen en met gemak een uurtje bodybalance doen. Daarnaast wilde ik voldoende energie hebben om de dag moeiteloos door te komen en ’s avonds ook nog energie over hebben om gezellige dingen te doen.

Doordat ik helder had wat mijn doelen waren kon ik er stap voor stap naar toe werken. Ik ging deelnemen aan een app-groep waarin we elkaar motiveerden om dagelijks min 20 minuten te sporten, ik heb afgesproken met 2 andere vriendinnen om in juni 2019 1/8 triatlon te gaan doen. Dat gaf een mooie stok achter de deur en de keuze om aan die dingen deel te nemen was door mijn duidelijke doel snel gemaakt.

Terugvallen in oud gedrag
Wat ook een periode gebeurd is, is dat ik terug viel in oud gedrag. Ik ging weer roken, at ongezonder en sportte minder. Dan is het de kunst om te onderzoeken welke belemmerende overtuiging je hebt die ervoor zorgt dat je niet doorzet. Veel mensen geven dan op en dat is niet nodig. Met een beetje hulp van iemand die jou helpt helder te krijgen wat er in de weg staat pak je zo de draad weer op. Tijdens mijn coachingsgesprekken en tijdens mijn ‘Breakthrough Week’ in Oostenrijk help ik mensen om deze blokkades te ontdekken en ze te doorbreken zodat ook zij het leven kunnen gaan leiden waar zij van dromen.

Stip op de horizon
Wat je nu alvast voor jezelf kan doen is reflecteren over afgelopen jaar met de vragen die aan het begin van deze blog staan en helder krijgen voor jezelf wat jij aankomend jaar zou willen bereiken. Wat wil je bereiken op persoonlijk vlak? Wat wil je bereiken op carrière gebied? Wat wil je bereiken op relatie gebied? En wat wil je bereiken op financieel gebied? Als je deze vragen helder hebt, kun je voor jezelf een passend jaarthema bedenken die ondersteund jouw doelen te bereiken.

Wil je begeleiding bij het stellen van jouw jaarthema en doelen?
Neem contact op voor een gratis intake of op de website kijken voor meer informatie.