Iedereen heeft elke dag een bepaalde hoeveelheid aan energie ter beschikking. Je kan dat zien als je interne batterij. Deze moet elke dag weer opgeladen worden om de volgende dag weer goed van start te kunnen gaan. Sommige mensen hebben oneindig veel energie, zijn nooit moe en krijgen veel voor elkaar en sommige mensen zijn vaak uitgeblust aan het eind van de dag en voor hun zijn dingen snel teveel.

Hoe komt het toch dat er zoveel verschil in energie zit tussen mensen?
Dit heeft verschillende oorzaken. De bekende oorzaken die het verschil maken zijn sporten en voeding. Hiermee kan je je lichaam fysiek trainen en onderhouden. Wat al iets minder bekend is, is het mentale stuk. Alhoewel daar ook steeds meer onderzoek naar gedaan wordt. Maar wat voor veel mensen nog onbekend is, is dat de emoties die je ervaart je batterij opladen óf leegtrekken.

Welke emoties laden je systeem op en welke emoties trekken je systeem leeg?
Je kan emoties in vier verschillende categorieën indelen. Vitaliserende emoties zoals blijdschap en liefde, rustgevende emoties bijvoorbeeld dankbaarheid en tevredenheid. En aan de andere kant remmende emoties zoals somberheid en verveling en uitputtende emoties zoals boosheid en angst. Aan de opladende kant zitten de vitaliseringen en rustgevende emoties. Als je deze emoties ervaart dan laadt je interne batterij op. En aan de leegloop kant zitten de remmende en uitputtende emoties en die trekken je interne batterij leeg.

Emotionele verandering zorgt voor een verandering in de activiteit in het autonome zenuwstelsel
Emoties hebben direct invloed op je autonome zenuwstelsel. Dit stelsel regelt functies van het lichaam die automatisch gaan: zoals ademhaling, spijsvertering, hartslag, bloeddruk, immuunsysteem, hormoonstelsel, alertheid en slaap.Het autonomen zenuwstelsel heeft een gaspedaal (de sympathicus) en een rem (de parasympaticus). De sympathicus, het gaspedaal wordt ook wel gezien als de stress stand en de parasympaticus, de rem wordt ook wel gezien als de ontspannen stand. Als je remmende of uitputtende emoties ervaart wordt het gaspedaal ingedrukt en verbruik je meer energie. Als je vitaliserende of rustgevende emoties ervaart wordt de rem ingedrukt, oftewel je komt in de ontspannen stand en laad je weer energie op. Dit is natuurlijk een heel versimpelde uitleg van wat er allemaal in het lichaam gebeurd bij het hebben van verschillende emoties.

Emoties beïnvloeden het hormoonstelsel
Naast het autonome zenuwstelsel hebben we ook het hormoonstelsel wat sterk beïnvloed wordt door onze emoties. De twee belangrijkste hormonen die een rol spelen bij je energieverbruik zijn cortisol ook wel bekend als het stress hormoon en DHEA dat is het verjongingshormoon. Als je remmende of uitputtende emoties ervaart wordt het hormoon cortisol aangemaakt en loopt je interne batterij sneller leeg dan je wilt. en als je vitaliserende of rustgevende emoties ervaar laad je interne batterij op en wordt het verjongingshormoon DHEA aangemaakt.

Meer balans in je lijf zorgt voor meer energie
Je denkt nu wellicht leuk al die kennis maar hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik meer fijne emoties ervaar en meer energie krijg? Dit kan je realiseren door de ademhalingsoefening die ik in mijn blog; Waarom je hart-brein veel krachtiger is dan je hoofd-brein gedeeld heb te doen. Je kan ook mijn e-book downloaden op de website met verschillende tools en oefeningen. Óf de workshop: Ontdek de kracht van je hart boeken en écht ervaren met real time feedback door de hartslagmeting hoe dit allemaal werkt.