Welkom bij de online training;
De moederwond helen
Veel van onze moeilijkheden in liefde en relaties vinden hun wortels in een pijn die we zelden als zodanig herkennen: de moederwond. Niet omdat onze moeders slecht waren of met opzet tekortschoten, maar omdat zij vaak onbewust hun eigen onvervulde behoeften, angsten en patronen hebben doorgegeven. Wat je als kind tekortkomt van je moeder, draag je later met je mee als een onzichtbare last.
Wanneer je moeder emotioneel niet beschikbaar was, je niet echt zag of je niet gaf wat je nodig had, ontstaat er een innerlijke leegte. Je mist een veilige hechting, een fundament waarop je leert dat je er mag zijn, dat je gevoelens welkom zijn, en dat je liefde waard bent. In plaats daarvan leer je te pleasen, te presteren of jezelf te verbergen. Allemaal strategieën die je helpen te overleven, maar die je op latere leeftijd in de weg gaan zitten. Je bouwt relaties op waarin je blijft zoeken naar die ene blik, die bevestiging, dat onvoorwaardelijke ja… die je als kind nooit echt kreeg.
De impact hiervan is diepgaand. Velen van ons zijn onbewust nog steeds bezig de liefde van hun moeder te verdienen. We worden ‘brave meisjes’ en ‘aangepaste jongens’: we zorgen voor anderen, cijferen onszelf weg, durven geen grenzen te stellen en voelen ons schuldig als we dat wel doen. Intimiteit wordt ingewikkeld, want de ander raakt jou aan in een oude pijn. Je trekt je terug of je klampt je vast, beide reacties die eerder over vroeger gaan dan over het hier en nu.
Voor mannen betekent de moederwond soms dat zij onbewust de emotionele last van hun moeder zijn gaan dragen, zeker als hun vader afwezig was. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de vrouwen om hen heen en raken verstrikt in een dynamiek waarin ze zich óf volledig afsluiten, óf zichzelf verliezen. Seksualiteit raakt dan losgekoppeld van verbinding, het wordt functioneel, afstandelijk of juist overbeladen met onuitgesproken behoeften.
Voor vrouwen kan de moederwond zich uiten in een voortdurende bewijsdrang, een diepgewortelde angst om echt te ontspannen of zich over te geven. Er is een onbewuste overtuiging ontstaan dat zorgen voor de ander meer waard is dan zelf ontvangen, wat zich uit in het aantrekken van partners met emotionele onbereikbaarheid of trauma. Ze herkennen zich vaak in het patroon van ‘sterk zijn’ en ‘alles zelf doen’, terwijl ze in stilte hunkeren naar zachtheid en geborgenheid.
Wat de wond zo hardnekkig maakt, is dat we hem niet willen voelen. Als kind kon je niet anders dan loyaal blijven, het erkennen van het gemis was simpelweg te pijnlijk. Maar op volwassen leeftijd begint de wond te knellen: relaties lopen stuk, je voelt je nooit écht genoeg, of je raakt uitgeput van steeds opnieuw je best doen.
Heling begint bij het herkennen van het patroon en het erkennen van de pijn. Het vraagt om rouwen om wat je nooit gehad hebt zonder je moeder te beschuldigen, maar ook zonder haar te blijven beschermen ten koste van jezelf. Je leert de emotionele verantwoordelijkheid terug te geven waar die hoort, en ontwikkelt een innerlijke moeder in jezelf: een liefdevolle, aanwezige stem die jou ziet, draagt en bevestigt. Die jou leert dat je genoeg bent, gewoon zoals je bent.
En daar ligt het geschenk. Wanneer je je moederwond heelt, stop je de cyclus. Je draagt het niet langer over op je partner, je kinderen of jezelf. Je relaties worden vrijer, veiliger, eerlijker. Je hoeft niet meer te kiezen tussen jezelf of de ander, er komt ruimte voor én-én. Voor wederkerigheid. Voor liefde zonder voorwaarden.
De moederwond is pijnlijk… maar de heling ervan opent de poort naar diepe vrijheid, authentieke verbinding en een vervuld leven.
Je zal laagje voor laagje deze wond gaan helen. Elke keer als het het protocol doet kom je een laagje dieper.
Loop je tijdens deze online training tegen intense emoties of trauma’s aan, kom je vast te zitten of blokker je….
Meld je dan aan in de besloten facebookgroep en stel je vraag.
Wil je echt verder de diepte in en transformatie aangaan met mijn hulp.
Mail me dan gerust en en dan kijken we samen of 1 op 1 begeleiding past.
Liefs